A hangyákról

hangya

A hangyák a méhek és a darazsak rokonai, több mint 12 000 fajuk ismert.  
Telepeiken (hangyaboly) igen nagy rendszerezettség figyelhető meg; némelyikükben több millió egyed él.
Az egyes hangyák lehetnek steril nőstények (dolgozók), termékeny hímek (here) és termékeny nőstények (királynő).
Egy-egy telep nagy helyigényú lehet.

Rendszerint három formája jelenik meg egy fajon belül: a szárnyas hím, a szárnyas nőstény és a szárnyatlan munkás.

Szárnyas hímekszarnyashabgya
A szárnyas hímek teste karcsú, csápostoruk jóval hosszabb, összetett szemük is nagyobb, mint más alakoké. Rövidebb életűek.

Szárnyas nőstények
A szárnyas nőstény a megtermékenyítés után elveszti szárnyát, de ezután is meg lehet ismerni hatalmasra kifejlődött toráról. Ezeket a megtermékenyített nőstényeket nevezik királynőknek. A királynők akár 10–15 évet is megérnek. A hangyaállamban rendszerint egyetlen királynő van; egyes fajok kolóniájában azonban akár 3–4 királynő is megfér egymás mellett.

Munkásokhangyak
A munkások voltaképpen elsatnyult nőstények, szárnyatlanok, toruk jóval egyszerűbb szerkezetű és kisebb, mint a termékeny nőstényé. 
Ezzel szemben agyvelejük fejlettebb, mint az ivaros egyének. úgyhogy a hangyamunkások igen sokoldalú munkát tudnak végezni.
A munkásokon kívül egyes hangyafajoknak úgynevezett katonái is vannak, amelyek a kolonia védelmében jeleskednek, de részt vesznek a különböző munkákban is.
A munkások és katonák élete nem olyan hosszú, mint a királynőké, hozzávetőleg hét évig élnek.

Szaporodás

hangya81Rajzáskor termékenyülnek meg a nőstények és ezután rakják le petéiket.

A fejlődés szakaszai:

1. tojás

A termékeny királynők egy védett helyet választanaki a fészekben (telepen), és megkezdik peterakást. A hangya tojás nagyon kicsi - mindössze mintegy fél milliméter átmérőjű, ovális, fehér és átlátszó.

2. lárvák

Mintegy 1-2 héttel a tojás szakasz után jönnek létre a lábatlan hangya lárvák. Ebben a szakaszban a hatalmas étvágyú lárvákat a felnőtt hangyák látják el táplálékkal.

3. bábok

Ezután bebábozódnak a lárvák, melyek kezdetben fehér színűek, később egyre sötétebbek lesznek.

4. felnőtt

A bebábozódás és átalakulás befejeztével már felnőtt hangyaként kelnek ki.

A kolóniák és az útvonalakhangay51
A hangyakolóniák lakóhelyei a fészkek, melyek fajoktól és körülméyektől függően nagyon különböző kialakításúak.
Lapos kő alatt, korhadó fában vagy magas földből épített kupacban, vagy ezek kombinációjából rendezik be telepüket. Egyéb egzotikus hangya építményeket is ismerünk. A "hangya utakon" rendszeres és állandó járatok vonulnak, bár vannak kóborló hangyanépségek is, amelyeknek nincs állandó otthonuk, hanem hol itt, hol ott ütik fel ideiglenes tanyájukat. Egyes fajok elhagyott fészkekben szeretik felütni sátorfájukat.
A hangyák tápláléka fajok szerint nagyon különböző, többnyire állati vagy növényi eredetű anyagokból áll. Nagyon kedvelik a cukortartalmú, édes anyagokat. Némelyik faj a vadászatot kedveli, és egyesült erővel, termetükhöz képest óriási hernyókat és rovarokat fognak meg, amelyeknek puha részeit elfogyasztják.

A hangyák már a spájzban vannak!
hangya kamrabanA hangyák bejuthatnak a legapróbb repedéseken is, vízet, édes vagy zsíros étel anyagokat keresnek a konyha, kamra, illetve raktárhelyiségek területén.
A hangyák láthatatlan vegyi nyomvonalat hagynak maguk után (feromonokat), hogy a többiek is követhessék, amint megtalálják a táplálékforrást.

 

Forrás: Wikipédia

hagyaiirtás, hangyairtás Érd, hangyairtás Budapest, hangyairtás Pest megye, hangyairtás Fejér megye, hangyairtás árak

Hogyan szabaduljunk meg a hangyáktól a lakásban?

A hangyák általában édességeket, élelmiszereket és nedvességet keresnek, így a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk tőlük, az az, hogy eltávolítjuk az összes olyan forrást, ami vonzza őket. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek a hangyák eltávolításában a lakásból:

Tartsuk tisztán a konyhát: a hangyák leggyakrabban az ételek és az édességek után kutatnak, így fontos, hogy az ételmaradékokat azonnal eltávolítsuk, ne hagyjuk az ételt a konyhapulton vagy a mosogatóban.

Zárjuk el az ételeket: tároljuk az élelmiszereket légmentesen záródó edényekben vagy zacskókban, így nehézkesebb lesz a hangyáknak hozzáférni a készletünkhöz.

Tisztítsuk meg rendszeresen a lakást: takarítsuk meg a padlókat, asztalokat és felületeket, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és az édességeket, amelyek vonzzák a hangyákat.

Használjunk citrom- vagy ecet alapú tisztítószereket: a citrom- vagy ecet alapú tisztítószerek hatékonyan eltávolítják a hangyák által követett illatnyomot, és ezzel megakadályozzák, hogy újra betérjenek a lakásba.

Használjunk hangyairtó szereket: a hangyairtó spray-k, csapdák és porok hatékonyan eltávolítják a hangyákat, de fontos, hogy gyermekek és háziállatok elől zárjuk el ezeket a szereket.

Ha ezekkel az egyszerű tippekkel nem sikerül eltávolítani a hangyákat, érdemes szakemberhez fordulni, aki segíthet hatékonyabb megoldásokat találni.